plochg business psychology consulting

Home
| Wie is Drs. Ivo Plochg | Consult | Interpersoonlijke Vaardigheden |Onderhandelen & Conflict |
| Loopbaan | Burnout | Psychotherapie & Werk|
| Werk & Psychologie artikelen |Mentale modellen

Ga eens op uw kop staan


Wat u kunt verwachten in het werk met mentale modellen?
"Deze discipline biedt de sterkste hefboomwerking voor veranderingen." (Peter Senge, Het vijfde discipline praktijkboek) Mentale modellen zijn beelden, veronderstellingen en verhalen die we met ons meedragen. Ze hebben betrekking op onszelf, andere mensen, ons werk, en allerlei aspecten van de wereld.

Man komt op het werk en vraagt aan zijn collega: "Ik ben net voor de zevende keer in vier jaar ontslagen, ik heb problemen met mijn vrouw en ik ben reeds drie maal gescheiden. Nou ga jij mij vertellen dat mijn werk niet deugt en dat ik een onuitstaanbare kwal ben. Kun je me dan ook vertellen waarom ik zoveel verknipte figuren op de wereld tegen kom"


Als een ruit die onze visie op de wereld begrenst en vervormt, bepalen onze mentale modellen wat we zien en wat we doen. Mensen kunnen niet door de complete wereld navigeren zonder een mentale landkaart; en al deze kaarten hebben per definitie hun onvolkomenheden. Door verschillen in mentale modellen kan het gebeuren dat twee mensen dezelfde gebeurtenis heel anders beschrijven. Laat u maar eens een foto zien aan een aantal mensen en u zult telkens andere verhalen horen. Zij zullen aandacht besteden aan andere details. Gelukkig maar anders zou de wereld wel heel saai zijn.
Mentale modellen vormen ook ons handelen. Wanneer we bijvoorbeeld menen dat mensen in principe te vertrouwen zijn, zullen we ons vrijer uitdrukken tegen mensen die we nog niet echt kennen. Mentale modellen zijn doorgaans impliciet, onbewust; ze zijn vaak niet getest of onderzocht. Meestal zien we onze mentale modellen niet, tenzij we er naar zoeken. Bij conflicten, onderhandelingen, vergaderingen, fusies, doelstellingen, omgaan met tijd, en ga zo maar door worden we geleid door onze soms onbewuste opvattingen. Op het moment dat we het gevoel hebben in een cirkeltje rond te draaien is het nuttig om de zaak eens op zijn kop te zetten. Durf eens op uw kop te staan of ga eens in die mentale stoel van iemand anders zitten, de wereld en uw werk zien er op zijn minst anders en soms vrolijker uit.


Meer lezen over het analyseren van mentale modellen?Rationele effectiviteits training

Gedurende zes bijeenkomsten kunt u op individuele basis zelf uw mentale modellen onderzoeken en kijken hoe dit onder meer van invloed is op uw manier van leiding geven, onderhandelen, omgaan met conflicten, creativiteit, het gedrag op uw werk, de manier waarop u zich presenteert.
Deze kennis stelt u in staat uzelf en uw medewerkers of collega's beter te begrijpen.
Meer plezier in uw werk en een grotere flexibiliteit zijn het gevolg.
Plaats: Leiden, Rotterdam en Den Haag andere plaatsen in overleg
Prijs: 1800,-
Telefoon +31637382583
E-mail: Ivo Plochg
©2015 Plochg Business Psychology Consulting