plochg business psychology consulting

Home
| Wie is Drs. Ivo Plochg | Consult | Interpersoonlijke Vaardigheden |Onderhandelen & Conflict |
| Loopbaan | Individueel Assessment | Burnout | Psychotherapie & Werk|
| Werk & Psychologie artikelen |Wat kunnen psychologen met een klinische achtergrond betekenen voor business executives en andere leidinggevenden?


Leidinggevenden kunnen profiteren van een bron die niet eerder beschikbaar was.
Directeur W van een internationaal opererend bedrijf werd gevraagd om tot de raad van bestuur toe te treden, hij wilde deze promotie alleen accepteren als hij tijd en geld kreeg voor een professioneel klankbord.
Organisaties zijn vaak bereid om tijd en geld te besteden aan de persoonlijke ontwikkeling van belangrijke leidinggevenden.
Zij gaan ervan uit dat zo'n investering een duidelijk "dividend" oplevert.
De organisatie zal immers beter presteren en het leven zal er voor iedereen meer aangenaam op worden. De reputatie zal versterkt worden, en sleutelfiguren zullen behouden blijven.
Misschien zijn de verwachtingen wel erg hoog gespannen maar toch……..
Zo'n interventie is extra belangrijk indien een bestuurder een blinde vlek heeft of een andere zwakheid, of een eigenschap die anderen op de kast jaagt, of hun juist in hun schulp doet terug trekken.
Organisaties hebben er last van indien buitengewoon goede techneuten, of andere professionals gepromoveerd worden in leiderschapsposities terwijl ze helemaal niet of onvoldoende deze vaardigheden hebben.
Veel van deze nieuw benoemde leiders hebben vaak helemaal geen affiniteit met leiderschap, maar aanvaarden de promotie omdat het een stap verder is. Meer zeggenschap, status, en vaak erg belangrijk, de mogelijkheid om een visie te realiseren.
Veel (jonge) executives vinden interpersoonlijke interactie lastig al zullen ze dat niet openlijk zeggen.
Sommige doen maar wat en willen de conflicten die ze achterlaten niet onder ogen zien. Het wordt moeilijk om indien je de touwtjes in handen hebt en ook geacht te worden dit te doen, goed en eerlijk naar jezelf te kijken.
De druk van buiten is groot en de verantwoordelijkheid voor bedrijf en alle "aandeelhouders" is onmiskenbaar.
Je "moet" slagen!
Organisaties vinden het belangrijk dat een deskundig klankbord aanwezig is voor hun top.
Het is immers aan de top dat de belangrijke strategische besluiten worden gemaakt. Een of twee kritische strategische beslissingen kan letterlijk een bedrijf maken of breken. En dan hebben we het nog niet over al dan niet (goed bedoelde) fraude.
Strategisch denken is zeldzaam en moeilijk. Soms is het besluitvormingsproces riskant en eenzaam en kan een executive alleen iemand buiten de organisatie vertrouwen.
Dit is waar "therapeutische" methoden mits vertaald naar de cultuur van organisaties van groot belang kunnen zijn.. Executives kunnen profiteren van psychologen met een klinische achtergrond en affiniteit met het reilen en zeilen organisaties, dat laatste is zeker belangrijk. Deze win-win situatie biedt grote mogelijkheden voor organisaties. Psychologen met een klinische achtergrond die hun bestaande vaardigheden nu ook beschikbaar kunnen maken voor leidinggevenden die daarvan weer profiteren.
Sommige leidinggevenden nemen hiertoe zelf het initiatief, anderen wordt het als suggestie meegegeven.
Deze dienstverlening is niet alleen geschikt voor de "lucky few". Tot slot moet het woord klinisch niet worden verward met soft of geitenwollen sokken, het tegendeel is waar gebleken.


Gedurende zes bijeenkomsten van ieder twee uur kunt u een aantal onderwerpen onder de loep nemen. Plaats:Leiden of de Haag andere plaatsen in overleg
Prijs: € 2070,-psychologie op het werk
ook voor u?Postadres: Alida Buitendijkpad 7 2331 MV Leiden
Telefoon: +31637382583
E-mail: Ivo Plochg
disclaimer©2013 Plochg Business Psychology Consulting